Pitanja - Često postavljana pitanja: Carinski sustav

Koje su novosti u carinskom sustavu vezane za pristupanje RH u EU (od 1. srpnja 2013.)?
Koje će biti promjene vezane za putnički promet od 01. srpnja 2013?
Da li će biti moguće ostvariti pravo na povrat PDV-a nakon 01. srpnja 2013?
Koje će biti promjene vezane za poštanski promet od 01. srpnja 2013?P: Koje su novosti u carinskom sustavu vezane za pristupanje RH u EU (od 1. srpnja 2013.)?
O: Pristupanjem Republike Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije (predviđeni datum ulaska je 1. srpanj 2013. godine) područje RH postaje dio jedinstvenog carinskog područja Unije. Ulazak RH u jedinstveno carinsko područje Unije znači da se istoga datuma ukida sav carinski nadzor nad unosom ili trgovinom robe između RH i ostalih zemalja članica. Dakle prestaje obveza provedbe mjera carinskog nadzora, odnosno provedbe carinskih formalnosti na granicama s zemljama članicama. No, iako se ukidaju carinske kontrole s zemljama članicama EU, ne ukidaju se i sve granične kontrole, odnosno zadržava se granični policijski nadzor u smislu propisa iz nadležnosti Ministarstva unutarnjih poslova (više na: http://www.mup.hr/).

Nakon 1. srpnja 2013. godine, robna razmjena domaće robe između osoba u različitima članicama EU neće se smatrati uvozom te neće biti predmet carinskih procedura i nadzora. Međutim pitanje obračuna i naplate poreza na dodanu vrijednost (PDV-a) ostaje i dalje, a više informacija o tome može dati Porezna uprava (više na: http://www.porezna-uprava.hr/).


Vrh stranice

P: Koje će biti promjene vezane za putnički promet od 01. srpnja 2013?
O: U putničkom prometu od 01. srpnja 2013. godine primjenjivati će se europska regulativa, prema kojoj je dozvoljen prijenos robe iz trećih zemalja za osobne potrebe putnika (nekomercijalna roba) bez naplate carine i PDV-a do vrijednosti 300 eura po putniku, a u zračnom i pomorskom prometu do 430 eura (podsjetimo da je trenutno dozvoljen unos u vrijednosti do 1.000,00 kuna).

 


Vrh stranice

P: Da li će biti moguće ostvariti pravo na povrat PDV-a nakon 01. srpnja 2013?
O: Također od 01. srpnja 2013. godine za sve osobe koje imaju uobičajeno boravište u zemljama članicama EU prestaje važiti mogućnost povrata plaćenoga PDV-a kod kupovine u trgovačkoj mreži RH. Ujedno osobe s uobičajenim boravištem u RH od dana pristupanja EU također više ne mogu ostvarivati pravo na povrat plaćenog PDV-a vezano za kupnju robe u maloprodaji zemalja članica EU.

Vezano za unos i prijenos robe iz trećih zemalja kao što su Bosna i Hercegovina, Srbija,  Ministarstvo financija će donijeti zaseban pravilnik kojim će se regulirati određena prava osoba iz pograničnih područja, a što je sukladno traženju EU-a.

 


Vrh stranice

P: Koje će biti promjene vezane za poštanski promet od 01. srpnja 2013?
O: U poštanskom prometu od 01. srpnja 2013. godine primjenjivati će se europska regulativa koja je podigla vrijednosni limit glede oslobođenja od plaćanja carine na 150 eura no porezno oslobođenje se i nadalje u zemljama članicama EU primjenjuje na pošiljke vrijednosti do 22 eura. Dakle roba vrijednosti do 150 eura oslobođena je carine te PDV-a u vrijednosti do 22 eura. Vezano za plaćanje carine i PDV-a na poklone koje fizičke osobe iz inozemstva šalju fizičkim osobama u RH, prema europskoj regulativi limit pošiljke za olakšicu iznosi 45 eura (podsjetimo trenutni limit je 300,00 kuna). Navedeno će se primjenjivati od dana pristupa isključivo na pošiljke iz trećih zemalja, dok prestaje sav carinski nadzor nad pošiljkama iz zemalja EU obzirom da postajemo dijelom carinske unije.

 


Vrh stranicePostavite pitanje