Transparentnost proračuna

03. srpnja 2019.

Transparentnost proračuna

U Kući Europe Institut za javne financije i ove je godine predstavio rezultate istraživanja „Transparentnost proračuna lokalnih jedinica" u sklopu kojeg je od studenog 2018. do ožujka 2019. analizirana i ocijenjena transparentnost proračuna svih 576 jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Transparentnost podrazumijeva potpune, točne, pravovremene i nadasve razumljive informacije o proračunu i prvi je korak prema pozivanju na odgovornost za prikupljanje i trošenje javnog novca.
Objavljivanjem rezultata istraživanja želi se ukazati na važnost proračunske otvorenosti kojom se poboljšava komunikacija i povjerenje građana u lokalne vlasti, ali i potiče transparentnost i odgovornost lokalnih vlasti.

Nakon uvodnog pozdrava ravnateljice Instituta, Katarine Ott, rezultate istraživanja predstavila je Mihaela Bronić, znanstvenica u Institutu, a prisutnima su se izlaganjem obratili i Ivana Jakir-Bajo, pomoćnica ministra i glavna državna rizničarka, Darko Nekić, državni tajnik u Ministarstvu uprave, Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije, Ante Pranić, gradonačelnik Grada Vrgorca, Željko Baradić, načelnik Općine Stankovci, te Juan Pablo Guerrero, direktor mreže GIFT-a (Global Initiative for Fiscal Transparency).

Dodatno, službenici Ministarstva financija, Hana Zoričić i Karlo Prepelec predstavili su dvije interaktivne web aplikacije, i to:

1. aplikaciju za pregled izvršenja državnog proračuna po dobavljačima kojom je na jednostavan način omogućen uvid u isplate izvršene iz državnog proračuna određenom dobavljaču koristeći pri tome naziv dobavljača ili njegov OIB, te

2. aplikaciju za vizualizaciju i otvorene podatke proračuna koja je rezultat dugogodišnje suradnje s predstavnicima GIFT-a (Global Initiative for Fiscal Transparency). Ministarstvo financija dobrovoljno je sudjelovalo kao jedan od pilota korištenja besplatnog paketa za objavu otvorenih podataka (Open Fiscal Data Package) kojeg GIFT nudi državama kako bi se promovirala transparentnost trošenja proračunskih sredstava. Kroz ovu aplikaciju, na vizualno jednostavan i zanimljiv način nastojalo se široj javnosti donosno zainteresiranim stranama prikazati podatke direktno izvezene iz transakcijskog sustava državne riznice.

Na samom kraju, Institut za javne financije uručio je priznanja najtransparentnijim lokalnim jedinicama.