S&P povećao izglede za Hrvatsku, rejting nepromijenjen

16. prosinca 2016.

S&P povećao izglede za Hrvatsku, rejting nepromijenjen

Agencija Standard & Poor's (S&P) zadržala je u petak dosadašnji dugoročni kreditni rejting Hrvatske na 'BB' i kratkoročni na 'B', no povećala je izglede s negativnih na stabilne, što je prvi pozitivni pomak za hrvatski rejting u devet godina.

Poboljšanje izgleda u S&P-u obrazlažu boljim nego što se procjenjivalo rastom gospodarstva i fiskalnim ishodom u 2016. godini jer nepovoljni učinci političkih potresa i prijevremenih izbora nisu bili toliko izraženi koliko su u toj agenciji očekivali.

Štoviše, analitičari S&P-a očekuju nastavak povoljnijih trendova i u 2017. jer je politička neizvjesnost smanjena nakon stabilnijeg rezultata na prijevremenim izborima u rujnu 2016. godine.

"Ipak, naši rejtinzi vezani uz Hrvatsku ostaju ograničeni visokim, iako padajućim, deficitom opće države", poručuju iz agencije.

Aktualna koalicija stabilnija

Nakon parlamentarnih izbora u studenome 2015. i dugačkim koalicijskim pregovorima, vladajuća koalicija HDZ-a i Mosta pod tehnokratskim premijerom Tihomirom Oreškovićem bila je kratkoga vijeka te je kolabirala uslijed istrage vezane uz sukob interesa protiv tadašnjeg čelnika HDZ-a Tomislava Karamara i izglasavanja nepovjerenja tadašnjem premijeru.

Iako su prijevremeni izbori u rujnu 2016. iznjedrili isti koalicijski dogovor HDZ-a i Mosta, aktualna kolacija je, po mišljenju analitičara S&P-a, stabilnija.

Mnogo bolji pojedinačni rezultat stranke desnoga centra HDZ-a, koji sada ima 61 zastupnika u parlamentu, zajedno s podrškom drugih manjih stranaka, daje vladajućoj koaliciji lagodnu većinu od 91 zastupnika, dok je za većinu u parlamentu potrebno njih 76, navodi se u izvješću S&P-a.

Istodobno, gospodarstvo pokazuje veću otpornost na domaće političke potrese nego su u toj agenciji očekivali, pa su analitičari S&P-a povećali svoju procjenu gospodarskog rasta za 2016. s prijašnjih 1,7 na 2,7 posto.

Rekordna turistička sezona, zajedno s jačanjem domaće potražnje uslijed poboljšanja na tržištu rada, rastući realni raspoloživi dohodak te rast investicijskih projekata sufinanciranih iz fondova EU-a pomogli su stabilizaciji gospodarskog oporavka, iako s niskih razina, ističu u toj agenciji.

Analitičari S&P-a očekuju da će rast gospodarstva idućih nekoliko godina u prosjeku iznositi oko 2,5 posto. U isto vrijeme, upozoravaju, Hrvatska ostaje ranjiva na negativne vanjske ekonomske šokove i na svoju ovisnost o turističkom sektoru, koji pridonosi BDP-u s oko 20 posto.

Štoviše, napominju analitičari S&P-a, hrvatski izgledi za rast ključno ovise o sposobnosti Vlade da riješi dugotrajne strukturne izazove, poput dominantne i neučinkovite uloge države u gospodarstvu ili slabost poslovnog okruženja, što se vidi po šestom najnižem rezultatu među EU članicama u "Doing Business" analizi Svjetske banke.

Smanjene procjene deficita i duga

Stabilni izgledi vezani uz hrvatski rejting odražavaju mišljenje analitičara S&P-a da će se iduće godine nastaviti gospodarski rast, iako ponešto usporeniji, ali i da će vjerojatno doći do povećanja fiskalnog deficita, uz preostale neizvjesnosti vezane uz tempo i obujam Vladinih reformi u idućih 12 mjeseci.

"Mogli bismo podići hrvatski kreditni rejting ako se nastavi gospodarski oporavak, a nova Vlada nastavi iskazivati sposobnost i spremnost da provede strukture reforme te se drži svoje agende vezane uz fiskalnu konsolidaciju, koja će voditi bržoj konsolidaciji proračunskog deficita nego očekujemo. Nasuprot tome, rejting bismo mogli sniziti ako hrvatske obveze, poput tužbi protiv države, rezultiraju povećanjem tereta duga države, ili ako se učinci strukturnih reformi uspore, te dovedu do sporijeg gospodarskog rasta i viših od očekivanja deficita", zaključuju u S&P-ju.

Današnje S&P-ovo povećanje izgleda prvi je pozitivni pomak u vezi hrvatskog rejtinga nakon šestogodišnje recesije.

Posljednji puta povećanje izgleda za hrvatski rejting zabilježeno je 2007. godine, kada ih je agencija Moody's povećala sa stabilnih na pozitivne.

S&P je, pak, posljednji puta povećao rejting Hrvatske u 2004. godini, s 'BBB-' na 'BBB', dok je Fitch u 2003. povećao izglede sa stabilnih na pozitivne.

Sve tri vodeće svjetske rejting agencije - Standard & Poor's, Moodys i Fitch i dalje drže kreditni rejting Hrvatske dva stupnja ispod investicijske razine. No, dok Moody's i Fitch drže negativne izglede, Standard&Poor's ih je povećao na stabilne.

 

(HINA)