Republika Hrvatska izdala 1,275 milijardi eura vrijedne obveznice dospijeća 2030., uz prinos od 2,953% i kupon od 2,75%

16. studenoga 2017.

Republika Hrvatska je danas izdala 1,275 milijardi eura vrijedne obveznice dospijeća 2030. godine, uz prinos od 2,953% i kupon od 2,75%, što je dosad najpovoljnije, a ujedno i izdanje najdulje ročnosti realizirano na međunarodnim tržištima kapitala. Vodeći agenti izdanja su Banca IMI/Privredna banka Zagreb, Barclays i J.P. Morgan.

Ministarstvo financija je strateškim odabirom povoljnog trenutka izdanja, a s obzirom na nedavne objave podataka o rastu BDP-a i smanjenju javnog duga, u uvjetima povoljnih tržišnih kretanja, iznimno uspješno realiziralo transakciju izdanja euroobveznica.

O iznimnom interesu investitora svjedoči i činjenica da je knjiga upisa zatvorena unutar jednog dana s ukupnom potražnjom od strane 226 investitora na razini od oko 3,38 milijardi eura. Također, obveznice su izdane bez ikakve premije na novo izdanje, koja je uobičajena prilikom prikupljanja sredstava na inozemnim tržištima kapitala.

Potražnja za obveznicom bila je geografski široko rasprostranjena, a najveći dio potražnje dolazi iz  CEE zemalja, Italije, Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Austrije, Njemačke, zemalja Beneluxa i drugih.

Sredstva prikupljena ovim izdanjem iskoristit će se za prijevremenu otplatu i refinanciranje zaduženja s državnim jamstvima HAC-a, ARZ-a i HC-a. Slijedom toga, ostvareno izdanje je neutralno u odnosu na razinu javnog duga.