Ministar Marić: Stope gospodarskog rasta dobre, ali treba stremiti višima

30. svibnja 2018.

Ministar Marić: Stope gospodarskog rasta dobre, ali treba stremiti višima

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u srijedu da su stope gospodarskog rasta koje trenutno Hrvatska ostvaruje dobre, ali da se mora stremiti višima kako bi se otvorila nova radna mjesta i postigao viši standard.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u srijedu prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu porastao 2,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

To je već 15. tromjesečje zaredom kako BDP raste, i to brže nego u prethodnom, kada je gospodarstvo poraslo 2 posto na godišnjoj razini, što je bio najsporiji rast još od polovice 2015. godine.

To je i više od očekivanja. Osam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivali su u prosjeku da je gospodarstvo poraslo za 2,3 posto na godišnjoj razini.

„Stope rasta koje trenutno imamo sigurno možemo okarakterizirati kao dobre nakon dugog razdoblja recesije, međutim Hrvatska treba stremiti višim stopama gospodarskog rasta, koje će generirati dodatna i nova radna mjesta, koja će značiti i viši standard i ono što svi skupa ne samo iščekujemo nego i zaslužujemo", istaknuo je Marić u izjavi novinarima u Hrvatskom saboru.

Kazao je da se ponovno pokazuje da je domaća potražnja ta koja je glavni pokretač i motor gospodarskog rasta, poglavito osobna potrošnja. „Još uvijek se vide pozitivni efekti porezne reforme i općenito povjerenja potrošača", rekao je.

Istaknuo je i rast investicija već 11. tromjesečje zaredom. Naime, bruto investicije u fiksni kapital porasle su u prvom tromjesečju za 3,6 posto na godišnjoj razini, znatno brže nego u prethodnom kvartalu kada su ojačale za 1,9 posto.

„I dalje mislim da postoji sigurno još prostora za porast tih investicija, poglavito javnog sektora", rekao je ministar financija, istaknuvši da je to moguće postići boljom iskoristivošću EU fondova te većim investicijama državnih poduzeća.

Osvrnuvši se na smanjenje izvoza roba i usluga, Marić je kazao da ga to nije iznenadilo, ali da na to sigurno treba izuzetno obratiti pozornost i vidjeti kako ga vratiti u pozitivnu zonu.

Prema podacima DZS-a, izvoz roba i usluga u prvom je kvartalu bio za 0,5 posto niži nego godinu dana prije. Pritom je izvoz roba pao za 1,5 posto, dok je izvoz usluga ojačao za 2,1 posto.

Na upit novinara koliko se još rast BDP-a može temeljiti na osobnoj potrošnji, Marić je istaknuo da ona ne može biti jedina odrednica gospodarskog rasta, već su jako važne i investicije te izvoz roba i usluga.

„Moramo još unaprijediti domaće gospodarstvo, smanjiti njegovu uvoznu ovisnost", istaknuo je i zaključio da treba provoditi strukturne reforme kako bi se osnažila domaća komponenta, odnosno domaća industrijska baza.

(HINA)

 

(Hina)