Ministar Marić predvodi izaslanstvo na Godišnjoj skupštini Svjetske banke i MMF-a

12. listopada 2017.

Ministar Marić predvodi izaslanstvo na Godišnjoj skupštini Svjetske banke i MMF-a

Hrvatsko izaslanstvo, u sastavu predstavnika Ministarstva financija i Hrvatske narodne banke, sudjelovat će na Godišnjoj skupštini Svjetske banke (SB) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Washington, Sjedinjene Američke Države, od 12. do 15. listopada 2017. Izaslanstvo će predvoditi ministar financija Zdravko Marić.

Tijekom održavanja Godišnje skupštine izaslanstvo će održati niz sastanaka s predstavnicima Svjetske banke, kojom će se prilikom ministar Marić susresti, među ostalima, s potpredsjednikom Svjetske banke za Europu i Srednju Aziju Cyril Mullerom, s direktorom Svjetske Banke za operacije u zemljama članicama Europske unije za Europu i Srednju Aziju Arupom Banerjijem, te s izvršnim direktorom Banke Frankom Heemskerkom. Također, bit će održani sastanci s predstavnicima Multilateralne agencije za osiguranje investicija (MIGA) i s predstavnicama Međunarodne financijske organizacije (IFC). Najavljene teme sastanaka s predstavnicima Svjetske banke uključivat će stanje na postojećim projektima, daljnje aktivnosti na pripremi i odobravanju novih projekata te buduću suradnju Hrvatske s Bankom.

Izaslanstvo Ministarstva financija i Hrvatske narodne banke održat će sastanke s predstavnicima MMF-a, i to s direktorom Sektora za Europu MMF-a Poul M. Thomsenom, izvršnim direktorom u MMF-u  Anthony De Lannoyom i voditeljem misije MMF-a za Hrvatsku Khaledom Sakrom. Razgovarat će se o makroekonomskoj situaciji u Hrvatskoj te o mjerama monetarne i fiskalne politike.

Tijekom boravka u Washingtonu održat će se i drugi sastanci, poput sastanka s predsjednikom Inter-američke banke za razvoj  Luis Alberto Morenom, te potpredsjednikom Europske banke za obnovu i razvoj Allain Pillouxom.