Ministar Marić: Investicijski rejting s pozitivnim izgledima imat će odjek na domaće i međunarodno financijsko tržište

08. lipnja 2019.

Ministar Marić: Investicijski rejting s pozitivnim izgledima imat će odjek na domaće i međunarodno financijsko tržište

"Posebno me raduje što je Fitch, ne samo podignuo rejting nego je i izglede rejtinga digao na pozitivne, a to je pozitivna vijest. Sve skupa je jako dobra vijest, jako smo zadovoljni s time", rekao je ministar financija Zdravko Marić, komentirajući odluku agencije Fitch da podigne hrvatski kreditni rejting u investicijsku kategoriju.

Kazao je da će to sigurno imati određene reperkusije, na gospodarstvo. "Vidim i po reakcijama hrvatskih poduzetnika, domaćeg i međunarodnog financijskog tržišta da će se to jako dobro percipirati, jer od tri rejting agencije, mi smo sada prema dvije u zoni investicijskog rejtinga", rekao je Marić, naglasivši da sve treba pažljivo i pomno pratiti.

"Mogu reći da se osobno s velikom većinom iz izvješća slažem", zaključio je ministar financija.

Pozitivan utjecaj na cijenu duga i kapitala

Ministar Marić kazao je da ovakav rejting ima pozitivan utjecaj na cijenu duga i kapitala, ne samo na ono što kao porezni obveznici plaćamo iz državnog proračuna, već i na kredite i zaduženja građana. "Sve je to na neki način vezano uz kreditni rejting," naglasio je Marić.

Govoreći o refinanciranju državnih obveznica, ministar financija je naveo da ove godine imamo dvije velike obveznice - jednu na međunarodnom tržištu, dolarsku obveznicu od 1,5 milijardi dolara te jednu na domaćem, također u stranoj valuti - od milijarda eura.

"Radimo na pripremi, izabrat ćemo pravi trenutak i ne dvojim da ćemo i ove godine zabilježiti značajno smanjivanje ukupnog troška kamata," rekao je ministar, istaknuvši da su troškovi kamata u tri godine smanjeni za gotovo 3 milijarde, odnosno za oko 25 posto.

Važna je efikasnost državne i javne uprave

Jedna od kritika iz izvješća je učinkovitost javne uprave. Ministar kaže kako u javnoj upravi ima izuzetno kvalitetnih, sposobnih i radišnih ljudi. Ističe da se mora krenuti u reorganizaciju, ali sustavno. Istaknuo je primjer digitalizacije Porezne uprave kao dobar primjer.

"Važno je, i u konačnici se uvijek gledaju rezultati, oni su jedino i ključno mjerilo uspješnosti i efikasnosti," kazao je ministar Marić.

Odbacio je navode o zapošljavanju prema stranačkom ključu, no složio se s potrebom razgovora o ukopnom volumenu javne i državne uprave te ukupnim izdvajanjima za plaće, ali, dodao je - na prvo mjesto treba staviti efikasnost.

"Stručnost je prvi i osnovni kriterij kako vrednovati neki rad. Važni su rezultati," zaključio je Marić.

https://vlada.gov.hr/vijesti/plenkovic-podizanje-kreditnog-rejtinga-na-investicijsku-razinu-od-strane-fitcha-potvrda-je-dobrog-reformskog-smjera-rh/26146


https://vlada.gov.hr/vijesti/zdravko-maric-u-dnevniku-htv-a-poboljsani-rejting-utjece-na-financijsko-trziste-pa-tako-i-na-kredite-gradjana/26151