Ministar Marić: Hrvatska ima velika očekivanja od novog investicijskog programa InvestEU

22. siječnja 2019.

Ministar Marić: Hrvatska ima velika očekivanja od novog investicijskog programa InvestEU

Hrvatska ima velika očekivanja od predloženog programa InvestEU, koji je namijenjen za poticanje inovacija i stvaranje radnih mjesta u sljedećem sedmogodišnjem razdoblju od 2021. do 2027. godine, izjavio je u utorak ministar financija Zdravko Marić.

Novi InvestEU program je zamjena za sadašnji Europski fond za strateška ulaganja koji je uspostavljen nakon financijske krize. Riječ je o nastavku Plana ulaganja za Europu, poznatom kao ”Junckerov plan”.

Novi program objedinjuje financiranje iz proračuna EU-a u obliku kredita i jamstava. U skladu s Komisijinim prijedlogom iz proračuna EU-a osiguralo bi se jamstvo u iznosu od 38 milijardi eura za potporu strateški važnim projektima diljem EU-a. Komisija očekuje da će se fondom InvestEU privlačenjem privatnih i javnih ulaganja potaknuti dodatna ulaganja u iznosu većem od 650 milijardi eura diljem EU-a od 2021. do 2027.

Trenutačno postoji 14 različitih instrumenata za poticanje investicija, od kojih je glavni Europski fond za strateška ulaganja (EFSU), pokrenut u lipnju 2015. godine, a produljen u prosincu 2017.

"Hrvatska je do sada iskoristila negdje oko 250 milijuna eura iz Junckerova plana. Možemo sada govoriti je li to dovoljno, je li moglo više ili manje, ali činjenica je da tih 250 milijuna eura vuče još nekih milijardu eura investicija. Sigurno je da imamo velika očekivanja i od ovoga programa InvestEU", rekao je ministar financija Zdravko Marić koji je sudjelova na sastanku ministara financija zemalja članica EU-a na kojem je jedna od tema bila i novi program InvestEU.

Marić je istaknuo da se u Hrvatskoj s Junckerovim planom otvorio prostor i za privatni sektor. "Neke od privatnih kompanija su uspješni korisnici Junckerova plana i to je na neki način i pozivnica i ostalima da se uključe", rekao je ministar.

Istaknuo je potrebu da se radi na svim razinama od lokalne do državne kao i u slučaju korištenja sredstava iz europskih fondova.

"Treba olakšavati uvjete i ne komplicirati dodatno procedure. Treba jednostavno svima biti na usluzi po pitanju sastavljanja projekata, da se ti projekti što prije osmisle, da se što bolje povlače ta sredstva. Jedino je to garancija i preduvjet da Hrvatska može koristiti više sredstava iz InvestEU-a, ali i općenito iz europskih fondova", rekao je Marić.

Prema prijedlogu programa InvestEU-a, tri četvrtine jamstava osiguravala bi Europska investicijska banka (EIB), a ostalu četvrtinu, promocijske odnosno razvojne banke. U hrvatskom slučaju je to Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR).