Hrvatsko izaslanstvo na godišnjoj skupštini Svjetske banke i MMF-a

06. listopada 2016.

Hrvatsko izaslanstvo na godišnjoj skupštini Svjetske banke i MMF-a

Hrvatsko izaslanstvo u sastavu predstavnika Ministarstva financija, Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture i Hrvatske narodne banke sudjelovat će na Godišnjoj skupštini Svjetske banke (SB) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Washingtonu, Sjedinjene Američke Države, od 6. do 9. listopada 2016. Izaslanstvo će predvoditi ministar financija Zdravko Marić.

Tijekom održavanja Godišnje skupštine izaslanstvo će održati niz sastanaka s predstavnicima Svjetske banke, kojom će se prilikom ministar Marić susresti, među ostalima, s potpredsjednikom Svjetske banke za Europu i Srednju Aziju Cyril Mullerom, s direktorom Svjetske Banke za operacije u zemljama članicama Europske unije za Europu i Srednju Aziju Arupom Banerji, te s izvršnim direktorom Banke Frankom Heemskerkom. Najavljene teme sastanaka s predstavnicima Svjetske banke uključivat će stanje na postojećim projektima, daljnje aktivnosti na pripremi i odobravanju novih projekata te buduću suradnju Republike Hrvatske s Bankom.

Izaslanstvo Ministarstva financija, Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture i Hrvatske narodne banke održat će i sastanke s predstavnicima MMF-a, i to s direktorom Sektora za Europu MMF-a Poul M. Thomsenom, izvršnim direktorom u MMF-u Anthony De Lannoyom i voditeljem misije MMF-a za Hrvatsku Khaledom Sakrom. Razgovarat će se o makroekonomskoj situaciji u Hrvatskoj te o mjerama monetarne i fiskalne politike.

Tijekom boravka u Washingtonu održat će se i drugi sastanci, poput sastanka s predsjednikom Inter-američke banke za razvoj Luis Alberto Morenom, guvernerom Razvojne banke Vijeća Europe Rolf Wenzelom, te prvim potpredsjednikom Europske banke za obnovu i razvoj Philipom Bennettom.