DAB i HPB potpisali ugovor o prodaji dionica Jadranske banke

04. srpnja 2018.

DAB i HPB potpisali ugovor o prodaji dionica Jadranske banke

U prisustvu ministra financija Zdravka Marića, čelnici DAB-a i HPB-a Marija Hrebac i Tomislav Vuić potpisali ugovor kojim će HPB postati vlasnik svih dionica Jadranske banke te provesti dokapitalizaciju i pripajanje.

Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB) i Hrvatska poštanska banka (HPB) potpisale su u srijedu, 4. srpnja 2018. godine u Ministarstvu financija Ugovor o prodaji dionica Jadranske banke d.d. Šibenik kojim HPB postaje jedini vlasnik Jadranske banke d.d. Šibenik.

Glavna skupština HPB-a odobrila je stjecanje kvalificiranog udjela (100% dionica) u Jadranskoj banci za što se u skoro vrijeme očekuje i suglasnost Hrvatske narodne banke.

Namjera HPB-a je, odmah po stjecanju kvalificiranog udjela, provesti dokapitalizaciju Jadranske banke u iznosu 110 milijuna kuna. Slijedi imenovanje Nadzornog odbora i Uprave Jadranske banke koja će u najkraćem objektivno mogućem roku biti pripojena HPB-u.

Ugovor su u prisustvu ministra financija Zdravka Marića potpisali Marija Hrebac, direktorica DAB-a, i Tomislav Vuić, predsjednik Uprave HPB-a.

Ministar Zdravko Marić:
Jadranska banka posluje od 1957. godine, a njezin značaj neupitan je za gospodarstvo Šibensko-kninske županije. Sanacijom Jadranske banke izbjegnuta je njena likvidacija i stečaj, omogućen nastavak redovnog poslovanja Banke i njenih klijenata, očuvana su radna mjesta te su spriječene sve izravne i neizravne negativne posljedice koje bi stečaj Banke prouzročio. Uvjeren sam da će Jadranska banka kao sastavni dio HPB-a dati još značajniji doprinos i osigurati potrebnu podršku daljnjem razvoju Šibensko-kninske županije.

Marija Hrebac, direktorica DAB-a:
Sanacija Jadranske banke provedena je temeljem nove europske i hrvatske regulative, a po prvi puta u Hrvatskoj trošak sanacije nisu snosili porezni obveznici niti državni proračun nego dioničari i vjerovnici banke te ostale kreditne institucije u RH putem sanacijskog fonda. Temeljem Sheme za sanaciju malih banaka koju nam je odobrila EK, osigurano je da Banka tijekom sanacijskog postupka redovno posluje, kao i gospodarstvo Šibensko-kninske županije koje je značajno vezano na ovu banku. Postupak sanacije uspješno završavamo te smo iznimno zadovoljni da upravo HPB postaje novi vlasnik sanirane i stabilizirane Jadranske banke.

Tomislav Vuić, predsjednika Uprave HPB-a:
Kupnja i pripajanje JABA-e izuzetno je važno za HPB, ne samo kao jači iskorak u Dalmaciji, već i kao znak da smo spremni i sposobni preuzimati druge banke i jačati poziciju jedine preostale veće banke u domaćem vlasništvu. Pripajanje je test za nas jesmo li ovakve komplicirane pothvate u stanju provesti brzo i efikasno bez značajnog remećenja redovnog poslovanja. Zahvaljujem svima koji su bili uključeni u proces. Nadamo se ćemo jednom doći u priliku pripojiti i neku veću banku te se veselimo novim prilikama i izazovima.