Događanja

 PETODNEVNA KONFERENCIJA U OKVIRU PROGRAMA HERCULE III

Daljnje jačanje nadležnih institucija u području upravljanja nepravilnostima s ciljem zaštite financijskih interesa Europske unije

Ministarstvo financija organiziralo je međunarodnu konferenciju pod nazivom „Daljnje jačanje nadležnih institucija u području upravljanja nepravilnostima s ciljem zaštite financijskih interesa EU-a", koja se održala u razdoblju od 07. do 11. svibnja 2018. u hotelu Dubrovnik u Zagrebu.

Cilj konferencije bio je ojačati institucije u otkrivanju i sprečavanju nepravilnosti i prijevara u korištenju fondova EU-a. Na konferenciji su uz predstavnike Republike Hrvatske gostovali predstavnici šest država članica EU-a: Bugarska, Estonija, Malta, Nizozemska, Rumunjska i Španjolska te tri države kandidatkinje: Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Srbija, koje su razmijenile iskustva u području upravljanja nepravilnostima. Konferenciji je ujedno prisustvovala i predstavnica Europskog ureda za borbu protiv prijevara (OLAF), a konferencija je financirana iz Programa Hercule III. Služba za suzbijanje nepravilnosti i prijevara u Ministarstvu financija već 12 godina glavna je kontaktna točka OLAF-a vezano uz zaštitu financijskih interesa EU-a.

" This training session is supported by the European Union Programme Hercule III (2014-2020).This programme is implemented by the European Commission and it was established to promote activities in the field of the protection of the financial interets of the European Union. (for more information see http://ec.europa.eu/anti_fraud/about-us/funding/index_en.htm )"

https://ec.europa.eu/anti-fraud/policy/hercule_en

______________________________________________________________________________________________________

Taiex projekt: "Daljnje jačanje AFCOS sustava u Republici Hrvatskoj"

 U razdoblju od 02. do 06.03.2015.g. u suradnji sa kolegama iz Odjela za unutarnju reviziju i istrage, Republika Malta, Služba za suzbijanje nepravilnosti i prijevara (SSNIP) organizirala je stručnu misiju u okviru TAIEX programa.
Cilj ovog projekta bio je daljnje jačanje administrativnih kapaciteta zaposlenika tijela AFCOS sustava u Republici Hrvatskoj, a vezano uz zaštitu financijskih interesa Europske unije u RH.

Navedeni projekt ujedno predstavlja nastavak uspješne suradnje i razmjene iskustva i znanja s kolegama iz Republike Malte. Naime, SSNIP je u suradnji sa Odjelom za unutarnju reviziju i istrage izradio projekt koji se sastoji od dva dijela:

• Prvi dio projekta organiziran je u periodu od 24.-28.03.2014 u okviru studijske posjete predstavnika SSNIP-a nadležnim institucijama Republike Malte vezano uz borbu protiv nepravilnosti i prijevara s ciljem zaštite financijskih interesa Europske unije.

• Drugi dio projekta uključivao je dolazak kolega s Malte u Republiku Hrvatsku gdje su u sklopu petodnevnog predavanja i radionica predstavili sustav zaštite financijskih interesa EU za oko 40 predstavnika AFCOS sustava.